La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha demanat, en la roda de posterior a la reunió del Consell Executiu “valentia al Govern espanyol per avançar en la resolució del conflicte amb Catalunya”. Plaja assegura que tot i que s’han assentat les bases, amb el reconeixement per primera vegada que hi ha un conflicte polític entre l’estat espanyol i Catalunya, “no n’hi ha prou”, i calen fer propostes polítiques concretes. “Quan aquest Govern es va asseure a la taula de negociació ho va fer deixant molt clars quins eren els objectius i son tan obvis, tan clars que no caldria recordar-los: democràcia i llibertat”, ha reblat.
Catalunya vol avançar exercint un dret a l’autodeterminació que ja forma part dels amplis consensos de la societat catalana i per això és necessari negociar amb l’estat. “I si l’estat no vol negociar, tenir les proves que s’ha intentat de totes, totes” La portaveu ha insistit que cal unitat d’acció en aquesta negociació amb l’Estat, i ha advertit, que “sempre serà menys complicada, que no vol dir fàcil, sempre donarà més fruits si tot l’independentisme l’afronta junt, de manera coordinada i amb força”.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja
En resposta a les preguntes dels periodistes sobre les reaccions suscitades per la conferència que va pronunciar ahir el cap de l’Executiu, Plaja diu que “és necessari entrar en una nova etapa que permeti construir i avançar, deixant-nos de retrets”. La portaveu ha reiterat que “el Govern vol aïllar-se de les polèmiques i de les critiques partidistes”, per poder treballar en el doble objectiu d’avançar cap la independència i millorar el dia a dia de les catalanes i els catalans. “En això treballen tots els membres del Govern, aquí si estan units i tenen uns objectius compartits”, ha assegurat.
Projecte de llei de foment de l’associacionisme
El Govern ha aprovat el Projecte de llei de foment de l’associacionisme que té com objectiu principal “enfortir-lo, fer-lo créixer i incentivar la conscienciació social sobre els seus valors i principis”. Tal i com ha explicat La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la nova llei també ha de servir per “facilitar la relació de les entitats amb l’Administració impulsant un sistema tecnològic que operi amb els principis de finestreta única”. El Departament de Drets socials ha tirat endavant aquesta nova regulació amb la participació de les entitats que formen part del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya i ha comptat també amb la col·laboració d’altres departaments com esports, cultura, medi ambient, joventut i cooperació internacional.
L’associacionisme a Catalunya és el “pal de paller” d’una societat civil compromesa i apoderada i constitueix una autèntica “estructura de país”, que és capaç d’anar construint, sobre la base d’aquests elements comuns, una xarxa ciutadana sòlida, crítica i madura. El foment de l’associacionisme és, des d’aquesta perspectiva, “una política pública clau i prioritària per al Govern”.
El Govern, amb aquesta llei, aposta per implementar projectes i programes de provisió pública que reconeguin la tasca i el valor de les entitats, facilitin la seva participació decisiva en la presa de les decisions que afecta la col·lectivitat, despleguin accions de suport i d’acompanyament del dia a dia de les entitats i promoguin i sensibilitzin els seus valors davant de la població que viu a Catalunya.
El marc jurídic català no disposava, fins a l’aprovació d’aquesta Llei, de cap normativa amb rang de Llei que regulés i desplegués aspectes essencials per al foment de l’associacionisme. Aquesta és una Llei que, per primer cop, regula des de l’especificitat, però alhora també des d’una visió global, les mesures de foment que han d’impulsar les administracions públiques de Catalunya, fet que garanteix un marc regulador estable per a la població que viu a Catalunya i per a les entitats, però també per a les administracions públiques, com a responsables de la implementació de les accions.
Altres Acords del Govern
També en l’àmbit normatiu el Govern ha aprovat la memòria de l’Avantprojecte de llei del procediment administratiu i de règim jurídic de les administracions públiques de Catalunya. L’objectiu és “facilitar la simplificació normativa i l’eficàcia de l’actuació administrativa amb total seguretat jurídica”.
La nova regulació prestarà una atenció especial a l’administració digital, que s’ha d’actualitzar i adaptar a la normativa bàsica vigent sobre aquesta matèria i inclourà la regulació general de la mediació com a mecanisme substitutiu o alternatiu dels recursos administratius ordinaris.
El Govern ha aprovat un conveni amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social per impulsar la targeta social digital. Aquest sistema comú d’informació servirà perquè les administracions que gestionen prestacions econòmiques es coordinin millor i se’n simplifiquin els tràmits.
Finalment, el Govern també ha aprovat avui la creació del títol propi de grau superior en Sonorització per a les Arts Escèniques. Aquest nou cicle formatiu proporciona una formació ajustada a les necessitats de gestió de sonorització dels espectacles i dona resposta a les necessitats de qualificació professional en aquest àmbit, expressades pel propi sector.