El Museu del Cinema de Girona inaugura aquest vespre (20 h) l'exposició "Centenaris. Tomàs Mallol i el cinema amateur (1923-2023)", que es podrà veure fins al 28 d'abril del 2024. Aprofitant que aquest 2023 se celebren els centenaris tant del naixement de Mallol com del cinema no professional, la mostra vol fer un homenatge a tots dos i reivindicar la figura del col·leccionista gironí i dels seus coetanis com a cineastes.
L'exposició mostra una selecció d'objectes, aparells i documentació original vinculada al cinema amateur procedent de les col·leccions del Museu del Cinema i inclou un prototip de la càmera Pathé Baby del 1922; diverses càmeres cinematogràfiques, com les Paillard-Bolex, Pathé Baby o Cine-Kodak; projectors; cartells, o cartrons amb els títols de crèdit, a més d'altres objectes relacionats amb el cinema amateur.
"El Museu del Cinema ha esdevingut durant 25 anys un centre de dinamització del món del cinema i dels espectacles visuals, amb una programació continuada per a tots els públics, amb un vincle molt important amb la ciutat, que en garanteix el reconeixement local, nacional i internacional", ha assegurat el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats, que ha posat en valor la figura del cineasta Tomàs Mallol i que el Museu del Cinema sigui "un dels equipaments culturals en majúscules de la nostra ciutat".

L'obra de Tomàs Mallol, compresa entre el 1956 (El pastor de can Sopa) i el 1977 (Quan soc perdut en l'ombra), inclou una trentena de curtmetratges que reflecteixen part de les seves obsessions vitals i que ens permeten tenir una visió més completa de la seva vida i obra. Però la seva filmografia també s'emmarca en un dels períodes més fructífers del cinema amateur català, i és per aquest motiu que aquesta exposició no només repassa, any per any, tota la seva obra, sinó que també inclou un film destacat d'algun cineasta català de cinema amateur realitzat l'any en què Mallol presentava la seva obra.
Entre 1922 i 1923, Charles Pathé, un actiu i brillant empresari de la incipient indústria cinematogràfica francesa, va crear una càmera i un projector per al públic amateur, que utilitzaven un nou film no inflamable de 9,5 mm. Paral·lelament, a Nord-amèrica la marca Kodak començà, el 1923, a fabricar un projector i una càmera, amb un format de pel·lícula de 16 mm no inflamable. L'èxit d'ambdós aparells fou indiscutible i suposà el pas decisiu per a la consolidació del cinema amateur a Europa (Pathé Baby) i Nord-amèrica (Kodak), després de diversos intents fallits d'aquestes i d'altres companyies. Els aparells de cinema amateur varen fer possible que, d'una manera senzilla i econòmica, hom pogués passar d'espectador a creador, de veure pel·lícules a les sales de cinema a crear imatges en moviment i projectar-les en la intimitat de la llar.
Entre el 14 de setembre i el 27 d'pctubre, s'han organitzat diverses activitats complementàries a l'exposició: la sessió "Parlem de cinema" sobre Muerte en Venecia d'homenatge a Tomàs Mallol, ja que era la seva pel·lícula preferida; la conferència "Fora de casa. El cinema amateur a Catalunya", a càrrec de l'investigador Enrique Fibla Gutiérrez, i la conferència i posterior projecció de pel·lícules familiars conservades al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona (CRDI).
El comissaris de l'exposició són l'autor del llibre El cinema amateur a Catalunya, Albert Beorlegui; la conservadora del Museu del Cinema, Montse Puigdevall, i el director del Museu del Cinema, Jordi Pons. La mostra està produïda pel Museu del Cinema i compta amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració CRDI, el CIFOG i la Filmoteca de Catalunya.