El Tarlà tornarà a giravoltar al carrer de l’Argenteria després de dos anys de restriccions amb motiu de la pandèmia. La tradicional penjada del Tarlà aquest dissabte, dia 23 d’abril, a les 12 h, serà l’acte central de les Festes de Primavera de Girona 2022, que enguany recuperen el seu format i programa habituals. Com en altres ocasions, l’acte comptarà amb el pregó de les festes, que aquest any anirà a càrrec de l’actor Jordi Rico. L’última vegada que la popular figura festiva gironina va sortir al Barri Vell va ser l’any 2019, si bé el 2021 va visitar les diverses escoles bressol i de primària de la ciutat com una alternativa a la programació tradicional, amb l’objectiu de fer contents els infants. La figura del Tarlà es podrà veure al carrer de l’Argenteria fins al dia 15 de maig, coincidint amb el final de Girona, Temps de Flors.
“Des de l'Ajuntament de Girona estem orgullosos de poder anunciar les Festes de Primavera del 2022, que arriben amb un ventall d’activitats que faran sortir els gironins i les gironines al carrer a gaudir de la ciutat i de la nostra cultura”, ha explicat el vicealcalde i regidor de Cultura del consistori, Quim Ayats, que ha afirmat que “des del govern, volem que la cultura popular gironina bategui, perquè aquesta és una part central del nostre estil de vida i qualitat de vida”. “Com és tradició a Girona, recuperem la presència del Tarlà, un dels elements més simbòlics de la cultura popular gironina. És imprescindible que els ciutadans i ciutadanes més joves coneguin aquesta figura per garantir la continuïtat de les tradicions i la imatgeria de la nostra ciutat”, ha afegit Ayats.
Per la seva banda, la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori de l’Ajuntament, M. Àngels Cedacers i Hervàs, ha explicat que “el Tarlà de l’Argenteria és una figura molt estimada pels gironins i gironines pel seu caràcter alegre, que balla i giravolta acompanyat del so dels esquellerincs a les puntes del barret per combatre la tristesa, i que ens recorda que, malgrat tot, cal tenir esperança”. Cedacers ha aprofitat per animar tothom a gaudir de la festa: “Tal com ens recorda l’Auca del Tarlà de l’Argenteria, de ben segur que, un any més, dins la festa de Primavera, el Tarlà ens encomanarà l’alegria i omplirà de màgia la ciutat. Visca el Tarlà vestit de colors i l’Argenteria de llums i de flors!”.
Més enllà de la penjada del Tarlà, les Festes de Primavera portaran a la ciutat una desena de propostes populars i festives entre el 22 i el 24 d’abril. El mateix dia 23 d’abril, a partir de les 11 h, la Fal·lera Gironina farà una cercavila amb els gegants i els capgrossos de Girona. Part de la imatgeria festiva de la ciutat sortirà dels jardins de la Infància i recorrerà la plaça de Catalunya, la rambla de la Llibertat i el carrer de l’Argenteria per portar el Tarlà fins al seu destí.
Durant la jornada de dissabte tindran lloc tres activitats més. Per un costat, a les 12 h, la plaça de la Independència acollirà una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla La Bisbal Jove. Per l’altre costat, a les 17 h, la rambla de la Llibertat serà l’escenari de l’espectacle familiar de circ Mr. Arlet, de la companyia Moi Jordana Cia. de Circ. A més, tant dissabte com diumenge se celebrarà el taller “Acrobàcia aèria, de la tècnica al moviment orgànic”, organitzat amb la col·laboració del Centre de Formació Teatral El Galliner.
Un dia abans, el 22 d’abril, a la Catedral de Girona, l’espectacle la Consueta de Sant Jordi donarà inici a les activitats de les Festes de Primavera. Hi haurà dues sessions, una a les 18.30 h i una a les 20.30 h, amb entrada gratuïta i reserva prèvia.
El diumenge 24 d’abril, a partir de les 10 h, tindrà lloc la vuitena Trobada de Mulasses de Girona a la rambla de la Llibertat. Enguany hi participaran, a més de la Mula Baba i la Mula Petita de Girona, la Mulassa de Sant Feliu de Llobregat, la Mulassa de Lloret de Mar i la Mulassa de la Colla Geganters dels Alegre de Reus. En el marc de la trobada es farà una representació de titelles a càrrec de la Mula Baba (11 h) i una cercavila amb totes les mulasses participants, que aniran des de la rambla de la Llibertat fins a la plaça dels Jurats, on faran la ballada final (12 h). A la mateixa hora, a la plaça de la Independència, la companya Circ Petit organitzarà un taller de tècniques circenses.
Tancarà la programació de les festes l’activitat La Gerionada, que és novetat d’aquest any. La proposta, que anirà a càrrec de la Fal·lera Gironina, consistirà en una plantada de gegants on es reuniran els convidats del gegant Gerió, l’ésser mitològic de tres caps i sis braços de Girona. Cadascun dels tres caps durà els seus amics a la trobada: per part del Bover, hi assistiran la Mula i la Somera de Falset (província de Tarragona); per part de l’Arquitecte, hi seran els Gegants de la Pedrera (província de Barcelona) i, finalment, per part del Guerrer, hi haurà els Gegants de Bellvís (província de Lleida). A les 17 h, tots plegats iniciaran una cercavila pels carrers de Girona, amb inici i arribada a la plaça del Vi on, a partir de les 17.40 h, aproximadament, faran els balls de lluïment.
El Tarlà és una de les figures més típiques de Girona. Es col·loca al carrer de l’Argenteria pels voltants de Sant Jordi, durant les Festes de Primavera de la Rambla i l’Argenteria. Es tracta d’un ninot penjat d'una barra que reposa entre dos balcons, que fa giravoltes, va vestit de joglar i porta esquellerincs a les puntes del barret. La llegenda explica que fa molts anys al carrer de l’Argenteria hi va haver la pesta i que aquest fet va provocar el tancament de la via pels dos extrems. Per tal de distreure la ciutadania, la llegenda diu que un veí anomenat Agustí els divertia fent tombarelles. Més endavant va ser cridat per la canalla com a “xato” i finalment s’ha anomenat popularment “Tarlà”.