Les empreses privades de Castellar del Vallès que tinguin servei de menjador per a tot el personal poden sumar-se a partir d’ara al projecte “Recooperem”. La vila, juntament amb Palau-solità i Plegamans, és un dels dos municipis pilot en què s’iniciarà l’expansió d’aquesta iniciativa impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental que té el doble objectiu de garantir els àpats a famílies en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i evitar la generació de residus i el malbaratament alimentari.
Així, les empreses se sumaran a partir d’ara a la tasca que porten a terme les escoles de 12 municipis vallesans que, en acabar els serveis de menjador, hi cedeixen aliments cuinats que no han estat servits. De fet, la cooperativa TEB ha estat la primera a incorporar-s’hi recentment, iniciant la tasca d’aprofitament alimentari al seu centre.
Aquesta és una de les novetats de “Recooperem” que l’alcalde de la vila i president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, ha presentat avui en un acte que ha tingut lloc a El Mirador i que també ha comptat amb l’assistència del 1r tinent d’alcalde i coordinador de l’Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones, Joan Creus, a més de la direcció i el personal dels centres escolars participants al projecte, les cuineres de les escoles, representants de les entitats socials Càritas i Creu Roja i de la cooperativa TEB. També hi han estat presents membres de les empreses que gestionen el servei de menjador a les escoles castellarenques.
L’expansió de “Recooperem” inclou també la incorporació de Creu Roja, que se sumarà a Càritas en la distribució dels aliments perfectament conservats i etiquetats a persones en situació de dependència o de risc d’urgència social derivades des dels Serveis Socials municipals. En aquest sentit, els aliments envasats es repartiran també a altres col·lectius que fins ara no s’incloïen en el repartiment, com ara gent gran que viu sola o persones que puguin estar convalescents, a qui es portarà a domicili menjar saludable i de qualitat alhora se’ls donarà un acompanyament per part de professionals.
L’alcalde ha agraït la implicació de totes les persones participants, “que fa possible aquest projecte transversal, en moltes ocasions des del voluntariat i sempre amb la voluntat d’aportar valor social i ambiental en cada entitat”.
Cal assenyalar que, a més de les empreses, que poden sol·licitar la seva incorporació al projecte trucant al Consell Comarcal (937273534), també se’n contempla la integració futura dels hospitals de la comarca.
A l’acte celebrat avui també s’ha fet èmfasi en la modernització i innovació de “Recooperem”. En aquest sentit, s’ha mostrat el funcionament de l’aplicació informàtica que a partir d’ara permetrà consolidar les dades del projecte i digitalitzar la informació des de les cuines fins a les entregues. Es tracta d’una nova eina que agilitzarà la tasca diària alhora que farà que es pugui tenir més control sobre la traçabilitat dels aliments.
Cal assenyalar que, en la darrera edició, qui s’ha encarregat d’introduir les dades al programa de gestió del “Recooperem” ha estat l’alumnat de 4t d’ESO l’Institut Castellar que ha participat al programa Servei Comunitari, un projecte que té per objectiu promoure que els nois i noies de secundària experimentin i protagonitzin activitats de compromís cívic alhora que aprenen l’exercici actiu de la ciutadania i posen en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.
Finalment, cal apuntar que el transport sostenible també s’afegeix al projecte, amb bicicletes elèctriques de càrrega que es podran utilitzar per fer el lliurament dels aliments.
Des de la seva posada en marxa el curs 2015-2016 i fins a finals de l’any 2020, el projecte “Recooperem”, que a Castellar compta amb la implicació de les regidories de Transició Ecològica, Atenció Social i Salut Pública i Educació, ha fet possible a la vila el repartiment de 19.534 àpats cuinats i ha evitat la generació de 8 tones de residus orgànics.