La darrera sessió del Ple de la Diputació de Girona d'aquest any ha tingut lloc aquest dimarts i s'ha posant l'accent en l'aprovació de diferents tràmits i procediments administratius de programes que està previst que s'executin durant el 2023, entre els quals hi ha el conegut programa "Indika" o les noves bases reguladores de subvencions per a l'adquisició d'armaris intel·ligents.
Armaris intel·ligents. Amb l'objectiu de seguir treballant per promoure el creixement econòmic i social, que els nostres pobles i ciutats siguin inclusius, i que els serveis i les necessitats de la ciutadania arribin a tots els municipis, fins i tot als més petits, la Diputació de Girona, a través del departament de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, ha obert una nova línia de subvencions. Es tracta d'oferir als municipis de menys de 2.000 habitants la possibilitat que puguin disposar d'armaris intel·ligents que permetin recollir productes i serveis adquirits per la ciutadania. D'aquesta manera, es concentren tots els lliuraments en un sol punt, es redueix la mobilitat i s'eviten els desplaçaments innecessaris.
Cal subratllar que la demarcació de Girona està formada majoritàriament per municipis amb una població inferior a 2.000 habitants (el 72,9 %), i d'aquests el 52 % tenen menys de 500 habitants. En aquest sentit, la Diputació de Girona té un paper rellevant en dotar-los d'eines que donin respostes a les necessitats bàsiques de tots ells, tenint en compte els nous hàbits de convivència i consum, i vetllant també per les repercussions mediambientals.
Gràcies a aquestes noves bases, els municipis gironins de menys de 2.000 habitants que compleixin els criteris de valoració podran disposar d'un import màxim de 1.500 euros per a l'adquisició d'armaris intel·ligents, fins a exhaurir la dotació pressupostària, que és de 30.000 euros.
El programa "Indika", del qual la sessió del Ple d'avui dimarts també ha aprovat les bases, és un dels recursos que formen part dels Programes Pedagògics i Divulgatius que impulsa cada any la Diputació de Girona. Al seu costat, hi ha també "Identitats, arrels i tradicions", "Del mar als cims" i "Tallers ambientals". Les activitats pedagògiques que s'ofereixen en aquests programes són organitzades per entitats i/o associacions especialitzades de tot el territori gironí que promouen el contacte amb el patrimoni cultural i natural per reforçar els valors de consciència i identitat cultural.
La convocatòria va dirigida als centres de conservació, difusió i interpretació de la memòria històrica ubicats a les comarques gironines. En concret, les bases aprovades del programa "Indika" fan referència a la subvenció de les activitats educatives que es portaran a terme durant el curs 2023-2024 i que, a partir del mes de setembre, podran sol·licitar els centres educatius de les comarques gironines. La subvenció de la Diputació per a aquestes activitats serà, com a màxim, del 70 % del cost.
Durant el curs passat, 35 entitats van formar part d'aquest programa, i es van dur a terme 1.259 activitats, de les quals van poder gaudir 274 escoles.