La Xarxa d'Atenció a Persones en Prostitució, XADPEP, que depèn de l'àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, va atendre el 2021 a 1.396 persones com a usuàries úniques, a través de les tres entitats que hi fan feina, és a dir, Casal Petit, Creu Roja i Metges del Món.
Segons les dades extretes d'aquest document, el 55% de les persones usuàries ateses corresponien a casos reoberts, mentre que el 45% eren nous. Gairebé 2 de cada 10 persones usuàries fa més de cinc anys que reben atenció per part de la XADPEP. De fet, el 45% de les usuàries tenen un pla de feina amb objectius consensuats.
El regidor de Justícia Social, Feminisme i LGTBI ha volgut fer valdre la feina coordinada d'aquestes tres entitats que permet obtenir la memòria, un document que ha dit "suposa un mapa de la prostitució a la ciutat a la vegada que possibilita un marc d'anàlisi". Jarabo ha lloat la metodologia de feina dels seus equips de la que ha dit "altres ciutats han pres com a referència. Enguany hem millorat amb un important i necessari reforç psicològic, a la vegada que ens hem adaptat a uns escenaris canviants".
Entorns de prostitució
El treball que es fa des de la XADPEP amb les persones en situació de prostitució engloba una sèrie d'activitats que van des de les accions d'atenció a la seu de cada entitat, fins a les intervencions que es duen a terme a entorns de prostitució. Aquestes visites són molt importants perquè permeten arribar a un major nombre de persones i ofereixen informació a les entitats.

El 2021 es feren un total de 807 visites a les quals s'hi han identificat i visitat 140 llocs, la majoria pisos i cases. Això són el doble de visites que el 2020 (any en què es feren 414). D'aquestes visites es desprèn que el 54% de les persones que exerceixen la prostitució a la ciutat de Palma ho fan a un pis o casa, el 34% al carrer i el 10% a un club. La majoria, a més, exerceix la prostitució a un únic context.
Perfil
La major part de les persones ateses per la XADPEP són dones CIS, gairebé el 93%. El 4% són homes trans i el 2% homes CIS.
Pel que fa a la franja d'edat, el 62% té més de trenta-cinc anys. L'edat mitjana es manté entorn dels trenta-vuit anys. Destaca el fet que les més joves se situen generalment a pisos o cases mentre que les persones més majors ho fan als entorns de carrer.
El 92% són de nacionalitat estrangera, per països el gruix procedeixen de Llatinoamèrica i Àfrica. L'anàlisi sociodemogràfica de formació acadèmica revela que el 53% tenen almenys estudis secundaris. I pel que fa a la seva situació administrativa, el 45% es troba en situació irregular, un fet que dificulta o impossibilita l'accés a determinats serveis o recursos, així com al mercat laboral normalitzat.
En total s'hi han comptabilitzat 807 visites, un 56% individuals i un 44% col•lectives. En comparació amb l'any anterior, el 2021 s'hi han visitat 40 llocs més.
Conclusions
Entre les principals conclusions que s'extreuen descobrim que les conseqüències de la COVID-19 han continuat afectant greument les persones vulnerables, una circumstància reflectida en l'augment de persones en prostitució ateses. Les restriccions de la pandèmia ha fet créixer la prostitució a entorns tancats afavorint la deslocalització i invisibilització d'aquesta.
Les intervencions han estat orientades a un treball de continuïtat. Una gran part dels casos ha fet un procés o ha participat en accions successives.
S'observa, a més, un augment dels casos reoberts que creixen en un 55%, la qual cosa evidencia que els processos d'atenció que es duen a terme amb les persones usuàries es perllonguen en el temps molt més enllà del que permet reflectir una memòria anual. De fet, les intervencions fetes per les entitats han estat orientades a un treball de continuïtat, i una gran part dels casos ha fet un procés o participat en accions successives.
Pel que fa a la prostitució deslocalitzada, l'anàlisi de les dades posa en relleu que la prostitució exercida a pisos i cases continua en expansió i n'ha augmentat la seva incidència.
Un altre de les conclusions és que gairebé 1 de cada 3 persones en situació de prostitució no disposa d'un espai per viure-hi amb privacitat i allunyat de la situació de prostitució.
Destaca, a més, que les persones en situació de prostitució fonamentalment es relacionen amb altres persones d'aquest àmbit i el vincle més freqüent és l'establert amb companyes.