El regidor d'Hisenda, Innovació i Funció Pública de l'Ajuntament de Palma, Adrián García, ha presentat avui el balanç de l'àrea d'Hisenda dels darrers anys, que ha fet de l'Ajuntament "una administració sanejada i que destina de forma eficient els recursos i inversions", recordant que s'ha hagut de gestionar la irrupció i pal·liar els efectes de la pandèmia amb 41 milions d'euros en ajudes a les persones i les empreses de la ciutat per tal de "no deixar ningú enrere".
Pagament a proveïdors en 9,5 dies
El regidor d'Hisenda ha anunciat que el termini mitjà de pagament a proveïdors municipals està actualment en 7,8 dies des de la validació de la factura en el cas de Cort i en el cas del el conjunt de l'Ajuntament (incloent-hi empreses i organismes municipals) en 9,5 dies. "És el millor termini de la historia des que es tenen dades". Aquesta és "una mesura social per afavorir a petites i mitjanes empreses, perquè l'administració sigui un exemple de pagament ràpid i evitar que les empreses s'hagin d'endeutar" ha assegurat García.
Duplicar inversions als barris sense apujar imposts
García ha destacat la "bona evolució" dels comptes municipals durant els darrers vuit anys de l'actual equip de govern. El regidor ha explicat que s'ha centrat la gestió en disposar de més capital, mantenint els imposts congelats vuit anys i aplicant beneficis fiscals. Així, s'han duplicat les inversions, passat de 17,9 milions d'euros l'any 2015 a 41 milions l'any 2022. "S'ha demostrat que no sempre és necessari pujar els imposts per a disposar d'ingressos per a inversions en projectes transformadors per als barris".
En el seu lloc, s'ha recorregut a obtener els màxims recursos disponibles d'altres administracions, com fons europeus o els 83,7 milions de fons de Llei de Capitalitat, que desenvolupen més de 110 projectes d'inversió, per a la renovació de l'EMT, enllumenat o Emaya.
Gestió del deute bancari: 7 milions en estalvi d'interessos
El regidor d'Hisenda ha recordat que un altre indicador decisiu per a la solidesa i credibilitat com a ajuntament és la gestió del deute bancari, els crèdits que Cort té amb els bancs. "Matenim un deute municipal en nivells òptims que permet realitzar inversions sense llastrar l'administració". El regidor ha explicat que "hem reduït el deute de 352 milions d'euros a menys de 200 milions d'euros. Això permet estalviar 7 milions d'euros a la ciutadania en interessos. Si el 2015 es pagaven 9,5 milions d'euros en interessos, el 2023 es paguen 2,7 milions. "És un estalvi per a la ciutadania d'uns doblers que han passat d'anar als bancs a dedicar-se a serveis i inversions en els barris".
Romanent de tresoreria
Segons el regidor, les dades indiquen que "tancam els comptes en positiu cada any, no gastam més del que tenim". Els estalvis en el pressupost s'utilitzen "per a millorar els serveis i donar ajudes a la ciutadania", quan abans s'havien d'utilitzar per a pagar deutes anteriors no pagades.
Reforç del departament d'Hisenda
Per fer possible aquesta gestió, s'ha reforçat el departament d'Hisenda, amb la creació de l'oficina pressupostària, la creació de l'òrgan de gestió tributària i el reforç de les funcions de pressupost, gestió tributària, inspecció i recaptació, juntament amb la incorporació d'un total de 14 economistes.