Una experiència immersiva que mostra el cicle d'un bosc, des de la seva bellesa exuberant fins a la destrucció causada per un incendi forestal i passant per la seva capacitat de regeneració, centra el projecte dels soterranis de la Catedral per "Girona, Temps de Flors". Es tracta d'un disseny que porta per nom "Natura resilient" i que va a càrrec de l'entitat financera BBVA, que participa per 10è any en la mostra floral decorant aquest espai i esdevé un dels patrocinadors principals de l'esdeveniment.
Del 10 al 18 de maig, l'entitat financera, després de la bona acollida dels dos anys anteriors, torna a intervenir als soterranis de la Catedral, juntament amb els alumnes del màster en Disseny i Producció d'Espais de la UPC School – CCCB i més de 100 empleats i empleades voluntaris del banc. Aquest matí, s'ha presentat el projecte a càrrec de la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica i Serveis Jurídics de l'Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras; el director de zona de BBVA a Girona, David Meavilla, i un grup d'alumnes i professorat que han creat el projecte.
"Aquesta col·laboració de deu anys entre BBVA i Temps de Flors reforça la voluntat compartida de fer créixer un model d'esdeveniment que vincula cultura, territori i sostenibilitat. En aquesta 70a edició, continuem apostant per projectes que no només embelleixen la ciutat, sinó que també promouen la consciència ambiental i el compromís amb el futur. Vull agrair a BBVA, als i a les estudiants del màster de la UPC School-CCCB i als voluntaris i a les voluntàries de Girona la seva implicació activa, que ens ajuda a consolidar Girona com una ciutat que innova i lidera també en l'àmbit cultural i ambiental", ha destacat la vicealcaldessa Gemma Geis i Carreras.

Per la seva banda, el director de zona de BBVA a Girona, David Meavilla, ha subratllat que "amb aquest desè aniversari de la nostra participació a 'Girona, Temps de Flors', volem reafirmar el nostre compromís amb la ciutat, la seva cultura i la seva transició a un entorn més sostenible. 'Natura resilient' no només transforma un espai emblemàtic com els soterranis de la Catedral en una cosa màgica i evocadora, sinó que convida a reflexionar sobre la fragilitat dels nostres boscos i la necessitat de protegir-los. És un orgull veure com aquest projecte uneix talent jove, voluntariat i consciència ambiental en una experiència immersiva que emociona i deixa empremta".
Després de l'èxit obtingut els dos darrers anys, els i les alumnes del màster en Disseny i Producció d'Espais de la UPC School – CCCB han tornat a ser responsables del disseny del projecte als soterranis de la Catedral, i han desenvolupat tant el concepte creatiu com la narrativa i l'estètica de la instal·lació. Han comptat amb la col·laboració de més de 100 voluntaris i voluntàries de BBVA, implicats activament en el muntatge i producció de l'espai, i del departament d'Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Automàtica de la Universitat de Girona, encarregat de dissenyar i implementar tot el sistema d'il·luminació. El resultat ha estat la transformació dels soterranis de la Catedral en una experiència immersiva que representa tant la bellesa com la fragilitat dels boscos.
La desforestació, una greu amenaça per als boscos
El projecte d'aquest any, titulat "Natura resilient", és una experiència immersiva que mostra el cicle d'un bosc: des de la seva bellesa exuberant fins a la destrucció causada per un incendi forestal, passant per la seva capacitat de regeneració. La instal·lació pretén conscienciar sobre la desforestació i les greus repercussions que tenen en la biodiversitat, i destaca factors com l'impacte de l'activitat humana i la creixent freqüència d'incendis agreujada pel canvi climàtic.
La desaparició dels boscos és responsable del 20% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. A més, exerceix un paper fonamental en la regulació del cicle de l'aigua, la preservació de la biodiversitat i l'equilibri dels ecosistemes. Amb aquesta iniciativa, es busca subratllar la importància de protegir aquests espais naturals vitals i fomentar una connexió més gran amb la natura. Així, el projecte emergeix com un homenatge als boscos, destacant-ne la fragilitat i la necessitat de preservar-los.
Les persones visitants són convidades a endinsar-se en un bosc màgic que combina ecosistemes encapsulats, il·lustrant-ne la fragilitat, amb un impacte visual i sonor que recrea la força devastadora dels incendis forestals. Aquest viatge conclou amb un missatge esperançador que celebra la capacitat de la natura per renéixer, recordant-nos que encara és possible revertir-ne la destrucció.
Disseny del projecte
La instal·lació es desplega en un entorn immersiu que recrea un bosc majestuós, dissenyat per capturar-ne tant la immensitat com la vulnerabilitat. En aquest espai, es presenten tres ecosistemes dins de càpsules: una selva tropical, un bosc mediterrani i un bosc asiàtic, tots harmonitzats visualment, però que representen diferents parts del món. L'ús de llums i sons ressalta el contrast entre la força aclaparadora d'un incendi forestal i la delicadesa dels ecosistemes.
L'experiència comença amb un bosc verd i frondós que, de manera sobtada, es transforma en un paisatge devastat pel foc, envoltat de fum i destrucció. Aquesta transició, impactant i commovedora, culmina amb la regeneració suau de les càpsules, que s'il·luminen per simbolitzar la resiliència i l'esperança de la vida. El missatge final és clar: la vida troba la manera de persistir i renéixer.