Girona és una de les quatre ciutats catalanes que participaran a la primera projecció simultània internacional entre Catalunya i Senegal, organitzada en el marc del Dia d'Àfrica, que se celebra anualment el 25 de maig. La iniciativa vol reforçar els vincles culturals entre ambdós territoris, que són lloc d'origen i país d'acollida d'una part de la ciutadania catalana amb vincles al Senegal; i alhora pretén visibilitzar i impulsar la cultura cinematogràfica de noves veus senegaleses.
"Aquesta iniciativa ens permet promoure dos processos complementaris: les migracions i el desenvolupament, gràcies al potencial d'impacte en la cooperació de la ciutadania catalana d'altres orígens amb els territoris d'origen, i per reforçar la cohesió social als municipis catalans", ha destacat la regidora d'Igualtat i Justícia Social i de Cooperació de l'Ajuntament de Girona, Amy Sabaly Balde.
S'han programat un total de vuit projeccions. A Catalunya, el 25 de maig hi haurà sessions a Tarragona (a les 11 h, al Teatret del Serrallo), a Barcelona (a les 17 h, a la Sala Zumzeig), i a Lleida (a les 18 h, a l'Ocine Premium), i el 26 de maig, tindrà lloc la sessió a Girona, a la Sala de Graus de la Facultat de Turisme i Lletres de la Universitat de Girona (UdG), a les 11 hores.
La projecció a Girona, presentada per la membre de la Càtedra d'Anàlisi i Acció Antiracista de la UdG, Adama Boiro, ha estat organitzada per l'Ajuntament de Girona en col·laboració amb el Grau en Global Studies de la UdG.
Al Senegal, el 25 de maig es faran dues projeccions al matí a les ciutats de Ziguinchor i Kolda, i dues sessions a la tarda, a Saint Louis i a la capital, Dakar, organitzades per la Delegació del Govern a l'Àfrica Occidental.

Cada sessió s'ha planificat amb la col·laboració dels ajuntaments i institucions públiques, universitats, entitats culturals i organitzacions socials, replicant el model de cooperació cultural que defineix el FICAC.
El Senegal, amb mirada crítica però optimista
Les quatre pel·lícules escollides per aquest esdeveniment internacional han estat dirigides per joves directors i directores senegaleses, i tenen el tret comú que utilitzen narratives contemporànies i una intencionalitat de generar reflexió i fer d'altaveu de la cultura senegalesa.
Un dels films és Samedi Cinéma, un curtmetratge del director Mamadou Dia, de l'any 2016, que centra la història en dos nens que escriuen cartes per guanyar diners per anar al cinema abans que el tanquin.
Rétour au Cinéma Vox, és un metratge de l'any 2023 dirigit per Amina Awa Niang, que estarà present a la projecció programada a Saint Louis. La directora senegalesa retrata l'aventura de dos amics que volen reconciliar als seus avis, antics amics als anys 60 i inspirats pel cinema d'Ousmane Sembène. Tot i que l'amistat es va trencar per un desacord artístic, els nois decideixen acabar la pel·lícula que els avis van començar.
El drama Lees Waxul, del cineasta Yoro Mbaye i estrenat el 2024, parla d'un expescador que ven pa dur per sobreviure i com l'obertura d'un forn de pa per part de la seva cunyada genera tensió dins de la família.
Dirigida per Alicia Mendy, Beutset (L'aurora) és una ficció del 2023 sobre la contaminació de les aigües de Dakar per un paràsit, i com el jove Aloune no es pot permetre comprar les pastilles que el neutralitzen, i cau malalt.
El FICAC: apropant els cinemes africans als municipis catalans
El Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC), que enguany celebra la seva quarta edició, és un projecte pioner a Catalunya impulsat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i l'Associació CinemÀfriques. L'objectiu del festival és crear espais d'entreteniment i difusió a través de les cinematografies africanes a tot el territori català, amb una clara vocació de contribuir a la construcció d'una societat catalana antiracista i cohesionada.
El projecte posa a disposició dels municipis catalans un catàleg amb més de 25 films africans per organitzar sessions obertes a tota la ciutadania. Des de la seva arrancada l'any 2022, més de 1.700 persones ja han assistit a les més de 110 sessions que s'han programat a prop de 30 municipis del territori català.
A les sessions, a més de la projecció de les pel·lícules, s'hi inclouen debats temàtics on participen els directors i directores de les pel·lícules i els seus protagonistes, a més de persones expertes o referents del teixit social català en els contextos que tracten els films.