La Diputació de Girona, a través del servei de Medi Ambient ha creat, als terrenys de la finca Camps i Armet de Monells, un itinerari autoguiat per difondre a tota la ciutadania les actuacions que s'estan desenvolupant, tant a les comarques gironines com a Castella i Lleó i la França mediterrània, en el marc del projecte LIFE AgroForAdapt.
Aquesta iniciativa europea promou els sistemes agroforestals com una eina clau per a l'adaptació al canvi climàtic dels sectors agrícola, ramader i forestal en les zones mediterrànies. Concretament, se centra en dos tipus de sistemes: la combinació d'arbres i arbustos amb cultius agrícoles (silvoarables) i la combinació del pasturatge en terrenys amb usos forestals (silvopastorals).
Els beneficis que se'n generen són múltiples: menys vulnerabilitat a incendis degut al pasturatge; millors condicions de l'herba i benestar animal, amb menys exposició a temperatures extremes, vent i tempestes, o arbres com a complement alimentari per als ramats, que redueixen la dependència de farratges portats d'altres indrets.
"A la Diputació de Girona, creiem fermament en iniciatives com aquesta, que combinen recerca, innovació i aplicació pràctica sobre el terreny. Un projecte que podem avançar en l'adaptació al canvi climàtic des del coneixement, la planificació i el compromís amb el territori", ha destacat el diputat de Patrimoni Natural, Nil Papiol.

L'itinerari autoguiat, de 12,5 quilòmetres, permet als usuaris personalitzar-se el recorregut de manera que no és necessari realitzar tot el traçat linealment, sinó que es pot visitar per sectors. Consta de quinze punts d'interès amb codis QR accessibles des de qualsevol dispositiu mòbil que permeten accedir als continguts, disponibles en català, castellà, anglès i francès.
En els diferents espais, s'hi poden trobar exemples d'actuacions en el marc del projecte LIFE AgroForAdapt (la recuperació de marges de conreus, la pastura forestal de bestiar boví, els cultius farratgers o el foment de la connectivitat ecològica), i també informació d'àmbit cultural i mediambiental, com ara les funcions de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), ubicat a la finca; quin espai comprenen les Gavarres, o detalls de l'ermita de Santa Cristina i el pi de l'Aulet.
El diputat Nil Papiol ha incidit que "no només es tracta d'un recurs pedagògic, tècnic i cultural de gran valor, sinó també d'una eina per acostar a la ciutadania, als professionals i al món educatiu els beneficis d'una gestió dels nostres ecosistemes forestals". L'itinerari autoguiat està obert al públic i s'ha ubicat en uns terrenys propietat de la Diputació de Girona i gestionats actualment per l'IRTA.
Un projecte de cinc anys
El LIFE AgroForAdapt (www.agroforadapt.eu), cofinançat pel programa LIFE de la Unió Europea, es va iniciar l'octubre del 2021 i té una durabilitat de cinc anys, fins al 2026.
El projecte té un enfocament multidisciplinari i transnacional, amb vuit beneficiaris: el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (coordinador), Agresta, Agroof, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Generalitat de Catalunya a través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona i la Fundació Emys. També compta amb el suport de la Diputació de Tarragona com a entitat cofinançadora.