Girona celebrarà la Setmana d'Europa amb un conjunt d'activitats que van arrencar ahir i culminaran el dia 9 de maig amb l'acte institucional de commemoració del Dia d'Europa, organitzat de forma unitària entre l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya. Les propostes són totes gratuïtes i, majoritàriament, estan obertes a tota la ciutadania. Podeu consultar-ne tota la informació a la pàgina sobre el Dia d'Europa 2025 del web municipal.
La programació es va iniciar ahir al matí amb una exposició sobre el Pacte Verd Europeu (Green Deal), dedicada als seus sis àmbits d'actuació: energia neta i eficient; mobilitat sostenible; renovació d'edificis; agricultura sostenible; protecció de la biodiversitat i indústria verda i circular. La mostra, a càrrec d'Europa Direct Girona, es podrà veure fins al 9 de maig a la Biblioteca Pública Carles Rahola.
La 12a Jornada Lluís M. de Puig, que tindrà lloc el dia 7 de maig, a les 18.30 h, a El Modern, Centre Audiovisual i Digital de Girona, serà una de les propostes centrals de la iniciativa, enguany sota el títol "L'estratègia d'autonomia europea: més rearmament i defensa i més control de fronteres, és possible sense danyar altres polítiques públiques?". La regidora d'Igualtat i Justícia Social de l'Ajuntament de Girona, Ami Sabaly i Balde, participarà en la benvinguda de l'acte, mentre que la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica i Serveis Jurídics, Gemma Geis i Carreras, ho farà en la cloenda. L'exsecretari adjunt de la Unió Europea Occidental, Colin Cameron, obrirà la Jornada. Les conferències previstes aniran a càrrec del professor honorari de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona Rafael Grasa, i de la professora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la Universitat de Girona, Mirentxu Jordana.
L'Ajuntament de Girona organitza des del 2013 la Jornada Lluís M. de Puig amb l'objectiu de contribuir al record i homenatge a la seva figura. El gironí Lluís Maria de Puig va presidir l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa entre el 2008 i el 2010. Precisament el 2016, Girona va rebre el Premi d'Europa que concedeix aquest òrgan. Any rere any, les jornades han servit per debatre i reflexionar sobre temes d'abast europeu. Lluís Maria de Puig també va presidir el Consell Català del Moviment Europeu, entitat de la qual l'Ajuntament de Girona és membre i amb la que es coopera en aquest acte.
L'endemà, el dimecres 8 de maig, la ciutat acollirà una activitat participativa a la via pública per descobrir el coneixement que té la ciutadania d'Europa i les institucions europees. Un grup de voluntaris i voluntàries faran preguntes relacionades amb la temàtica a les persones que s'acostin a la zona. Qui ho vulgui, hi podrà participar a partir de les 11 h, a la rotonda de l'escultura A Europa, d'Andreu Alfaro, situada al costat de la Devesa, a la confluència entre la ronda de Ferran Puig i els carrers de Joaquim Vayreda i del Riu Güell.
El Dia d'Europa, 9 de maig, es faran diverses activitats. Al matí, caminada fins a l'escultura Girona, llinda d'Europa, de Bonaventura Ansón, i commemoració del 80è aniversari del naixement de l'escultor. La proposta, a càrrec dels Amics de la UNESCO de Girona, sortirà a les 9.30 h des del Monestir de Sant Daniel. A la mateixa hora, i fins a les 13 h, el parc Central de Rafel Maó i Valentí acollirà la "Gimcana contra la desinformació", dirigida a estudiants de primària i secundària de Girona per aprendre a contrarestar informació i consumir-ne de forma crítica. A càrrec de Europa Direct Girona i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
A la tarda, l'acte institucional de commemoració del Dia d'Europa per part de l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya a Girona tancarà la Setmana d'Europa a la ciutat. En la diada, que es farà a les 18.30 h a la plaça dels Jardins de la Infància, hi participarà la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica i Serveis Jurídics del consistori, Gemma Geis i Carreras. També en formarà part la periodista Bàrbara Julbe, qui conduirà l'acte.
Durant la commemoració es presentarà el projecte "El retorn d'Hipàtia: Un viatge per la Unió Europea" per part de l'alumnat i professorat de l'INS Santa Eugènia, guanyador de la Beca Premi Europa 2024 que atorga l'Ajuntament de Girona. Aquesta beca va dirigida a tots els centres d'educació secundària de la ciutat i té per objectiu apropar el coneixement sobre Europa i els seus valors al jovent de la ciutat. L'acte clourà amb un debat intergeneracional sobre Europa i un breu concert amb la Orquestra de la Universitat de Girona.