De l'11 al 13 de juliol, la ciutat de Girona acull el pas de la Caravana Solidària, una iniciativa solidària organitzada per la Coordinadora Obrint Fronteres amb el suport de l'Ajuntament de Girona i d'entitats com la Coordinadora d'ONG i Girona Acull, entre altres. La caravana recorre des de fa anys diversos territoris europeus per denunciar les polítiques migratòries que atempten contra els drets humans i exigir la garantia dels drets fonamentals per a totes les persones, sense distinció d'origen o situació administrativa.
Aquest any, la caravana es dirigeix a Calais (França), un lloc emblemàtic de la frontera nord d'Europa, on milers de persones migrades són retingudes, bloquejades o expulsades de manera sistemàtica. Aquesta edició posa el focus en la necessitat d'enderrocar les fronteres físiques i polítiques, i denunciar la responsabilitat dels estats i institucions europees en les morts i les vulneracions que es produeixen diàriament.
A Girona, la caravana desplegarà diverses accions de sensibilització, mobilització i denúncia, amb participació de col·lectius antiracistes, entitats de defensa dels drets humans i comunitats migrants. L'objectiu és obrir espais de memòria, resistència i solidaritat, des d'una mirada crítica, feminista, anticolonial i interseccional.
Els murs invisibles d'Europa: el Mediterrani, els Pirineus i les fronteres interiors
El pas de la caravana per Girona també vol posar el focus en les fronteres "invisibles" que operen dins del territori europeu. En aquest marc, es projectaran i debatran documentals com l'externalització de fronteres cap a països com Líbia, l'abandonament institucional, o bé com la frontera natural entre l'Estat espanyol i França s'ha convertit en un espai de persecució, mort i impunitat davant les persones migrades que creuen els Pirineus fugint de la repressió i la misèria.
La regidora d'Igualtat i Justícia Social de l'Ajuntament de Girona, Amy Sabaly Balde, ha valorat el pas de la caravana per Girona: "Des de Girona, i com a regidora de Cooperació, Igualtat i Justícia Social, ens comprometem a seguir al costat de les persones migrades i refugiades, a denunciar el racisme institucional i a construir una ciutat que posi la vida, la dignitat i els drets per davant de qualsevol frontera. Com a dona negra i migrada, sé que no podem parlar de justícia social sense parlar de justícia global. I que no podem parlar de drets humans mentre seguim permetent que morin persones al mar o als Pirineus. Aquesta caravana ens recorda que la solidaritat no es demana, es practica."