Els alcaldes de Barcelona i Catarroja han formalitzat aquest matí l'agermanament entre les dues ciutats en un acte celebrat a l'Ajuntament de la capital de l'Horta Sud al qual han assistit tant membres de la corporació com personal tècnic de la localitat catarrogina, a més de la delegada del govern a València, Pilar Bernabé. Amb aquest agermanament, el primer que Barcelona signa amb una ciutat espanyola, s'estrenyen encara més els vincles entre els dos municipis arran els greus danys que la ciutat valenciana va patir el passat 29 d'octubre.
En concret, l'objectiu és potenciar l'amistat i l'enteniment mutu, aprofundint en la col·laboració tècnica i institucional entre ambdues ciutats en àmbits d'interès comú com la lluita contra el canvi climàtic, la regeneració urbana, la qualitat de l'espai públic, la sostenibilitat i la reducció de desigualtats socials. L'acord també inclou l'impuls dels lligams i els intercanvis en matèria educativa i cultural, fent èmfasi en el valor de la solidaritat i la cooperació entre municipis.
En l'acte celebrat a l'Ajuntament de Catarroja, l'alcalde Jaume Collboni ha destacat la singularitat de l'acord, el primer que se signa amb una ciutat espanyola i més petita. "Barcelona té lligams de solidaritat i cooperació amb moltes ciutats del món, però amb Catarroja compartim una manera de ser i de viure. La magnitud de la DANA ens va fer veure que caldria un procés de reconstrucció a llarg termini, des de la vessant de les infraestructures però molt especialment des de la vessant humana. Us vam dir que no us oblidaríem i per això estem aquí", ha apuntat. També ha volgut remarcar que, amb l'agermanament "no venim només a ajudar, nosaltres també hem d'aprendre en un moment d'emergència climàtica que ens obliga a desplegar totes les eines al nostre abast per protegir la ciutadania".

De la seva banda, l'alcaldessa de Catarroja Lorena Silvent ha assenyalat que es tracta "d'una fita històrica per al poble de Catarroja. Un gest que va més enllà d'un acte formal: és el reconeixement d'un vincle que va nàixer en un moment de gran dificultat. Barcelona va estar ací, al nostre costat, oferint ajuda tècnica, humana i material amb més de 300 professionals que es van desplaçar per donar suport quan més ho necessitàvem. Este agermanament representa un compromís per al futur, un avanç davant els reptes que ens planteja el canvi climàtic i per construir comunitats més segures, sostenibles i solidàries".
L'Ajuntament de Barcelona va respondre a la crisi provocada pels aiguats amb ajuda humana tècnica i el material necessari per afrontar l'emergència ciutadana. A la zona afectada s'hi van desplaçar més de 300 professionals entre Guàrdia Urbana, Bombers, personal de Neteja, de Parcs i Jardins i equips de Serveis Socials realitzant tasques de suport i recuperació en coordinació amb el Centre Nacional d'Emergències i el propi Ajuntament de Catarroja.
Posteriorment, es va signar un conveni per desenvolupar la col·laboració davant les emergències reconeixent les necessitats de cooperació tècnica i institucional en un context de canvi climàtic i davant el greu impacte dels seus efectes sobre les infraestructures urbanes, especialment el sistema de clavegueram i la resiliència urbana.
L'acord, signat entre les dues administracions el passat mes de febrer, posava èmfasi en els següents àmbits:
- Recuperació del sistema de clavegueram, amb assistència tècnica i suport en la modernització de sistemes de clavegueram urbans, tot indicant les recomanacions adaptades a les seves condicions específiques.
- Col·laboració i formació en protecció civil i emergències als serveis municipals:, tot oferint programes de capacitació centrats en la resposta a emergències relacionades amb inundacions o altres fenòmens climàtics adversos per part del Servei de Protecció Civil, Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament de Barcelona.
- Increment de la capacitat del teixit empresarial i econòmic: suport en el desenvolupament d'estratègies per al foment del comerç local i de proximitat i del teixit empresarial.
- Estratègies i eines per a la participació de proveïdors locals en la contractació pública.
- Resiliència urbana i reconstrucció: desenvolupament d'estratègies urbanes per millorar la resiliència urbana davant del canvi climàtic i adaptats als riscos del municipi.
- Suport a serveis socials en el retorn a la normalitat: previsió de col·laboració i ajuda als serveis socials de Catarroja en plans d'atenció psicosocial als serveis públics i a la ciutadania.
- Canalització i gestió de les aigües: assessorament tècnic sobre la gestió i canalització de les aigües pluvials amb mecanismes conjunts de monitoratge, especialment en zones urbanes vulnerables.
La visita de l'alcalde a Catarroja, a qui ha acompanyat la gerent municipal, Laia Claverol, ve precedida pel viatge que el mateix Collboni ja va fer a la localitat valenciana el passat 23 de novembre amb un equip de l'Ajuntament, així com per les diverses reunions tècniques mantingudes entre les dues institucions.