La Comissió de Govern ha aprovat definitivament la relació de béns i drets de les persones afectades per les expropiacions de les quatre finques de titularitat privada situades a l'avinguda de Vallcarca i el carrer de Bolívar, entre els carrers de Ballester i d'Agramunt. Aquest és el tram de l'anomenada Rambla Verda de Vallcarca que l'Ajuntament de Barcelona vol abordar en aquest mandat, amb l'objectiu d'adquirir totes les peces de titularitat privada que resten a l'àmbit i que estan en situació d'afectació urbanística des del 2002.
Després d'aquest pas, l'objectiu és executar el mandat que ve la construcció d'un nou dipòsit pluvial i de la urbanització d'un nou espai públic amb més verd i de qualitat, mesures indispensables per adaptar la ciutat en general i Vallcarca i Gràcia en particular al context d'emergència climàtica.
En els quatre immobles afectats hi viuen 16 unitats familiars, que signifiquen un total de 39 persones. La majoria de les famílies es troben en situació de lloguer, amb l'excepció de tres famílies propietàries. D'acord amb la relació de béns i drets aprovada, quatre unitats familiars tenen dret de reallotjament, dues amb un habitatge de compra i dues de lloguer, que en el procés que s'obre ara podran acabar de decidir si opten efectivament per al reallotjament en un dels habitatges protegits disponibles al mateix barri de Vallcarca, o bé opten per la indemnització.

La resta de les famílies rebran la indemnització corresponent, tal com marca la normativa, un procediment amb totes les garanties legals pels drets de les famílies que resideixen als immobles afectats. El passat mes de març, l'Ajuntament de Barcelona va aprovar una partida de 7,6 milions d'euros per poder abonar les indemnitzacions que pertoquin a les famílies afectades.
L'aprovació de la relació de béns i drets arriba després d'un treball de camp realitzat per l'Institut Municipal d'Urbanisme per conèixer i avaluar la situació de totes les famílies que viuen a les finques afectades. Durant aquest procés, totes les unitats familiars han pogut aportar tota la documentació necessària i acreditar la seva situació. Per al benefici de les famílies, les notificacions oficials dels béns i drets reconeguts es farà a finals d'estiu, de manera que sigui al setembre i no durant el període estival quan s'obri el període per fer les gestions pertinents. En paral·lel, també després de l'estiu els serveis municipals d'Urbanisme rebran totes les famílies per informar-los del procediment, tractar la indemnització que els correspon i per acompanyar-les fins al final del procés.
Un nou dipòsit pluvial i un nou espai públic verd i de qualitat
L'execució de la Rambla Verda s'emmarca en l'estratègia del Govern municipal de treure Vallcarca de la situació de provisionalitat dels darrers anys, amb planejaments urbanístics pendents d'executar, i posar en marxa la construcció de més verd i nous habitatges, en gran mesura de públics i de protecció oficial. A més de la Rambla Verda fins al carrer d'Agramunt, en aquest mandat l'Ajuntament ha emprès les obres d'urbanització de l'anella de serveis, a Can Farigola, la construcció de promocions delegades d'HPO en sòl municipal i la pròxima construcció del Parc Central de Vallcarca, a més de la recuperació d'espai públic com la casa Canals-Junyer, entre d'altres.
Just a sota de les finques que s'expropiaran, es construirà un nou dipòsit d'aigües pluvials, el dissetè de la ciutat. Es tracta d'un dipòsit soterrat de regulació d'aigua de pluja amb capacitat de fins a 27.000 m3 d'aigua i que permetrà resoldre la insuficiència hidràulica del sistema de clavegueram de l'eix Vallcarca – Gran de Gràcia. L'objectiu és treballar en el projecte en paral·lel a l'execució de les expropiacions i l'enderroc, per tenir-lo llest al final del mandat i estar en disposició de licitar les obres el pròxim.
També en paral·lel al procés d'expropiació, s'ha posat en marxa el procés per dissenyar un projecte de zona verda per als 6.000 metres quadrats que formen l'avinguda de Vallcarca, i els carrers de Bolívar, Ballester i Velázquez, un projecte que incorpori usos veïnals, espais de joc i d'estada i especialment verd urbà. El projecte, per tant, va més enllà de l'àmbit específic de les expropiacions i dissenyarà l'espai com una prolongació de l'espai públic que s'obre a la plaça de Lesseps i que s'endinsa al barri de Vallcarca, generant verd i ombra amb un nou espai públic de qualitat en un context d'emergència climàtica.